Baanverlies als 50-plusser en nu? Zo kom je aan een nieuwe baan!
Voor vijftigplussers is het niet altijd even makkelijk op de arbeidsmarkt. Zeker wanneer je net, bijvoorbeeld door coronacrisis of een reorganisatie na vaak vele jaren bij hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt, je baan kwijtraakt. En je daarom noodgedwongen moet heroriënteren op de arbeidsmarkt.
Wat moet er tegenwoorden op een CV komen te staan? Wat heb ik eigenlijk voor werkzaamheden gedaan in de afgelopen dertig jaar? Hoe maak je een LinkedIn-profiel aan? En hoe gaat een sollicitatiegesprek tegenwoorden? Dat vraag je je allemaal af als je plotseling geen werk meer hebt en je opnieuw op de arbeidsmarkt gaat oriënteren.
Kansen op de arbeidsmarkt voor 50-plussers, benadruk je pluspuntenEen misvatting is dat oudere werkzoekende geen tot weinig kans maken op de arbeidsmarkt. Het zijn vitale, betrokken, energieke mensen met vakkennis. Vijftigplussers brengen meer (levens)ervaring mee, zijn meestal flexibeler, wisselen minder vaak van baan en zijn loyaler aan hun werkgever. Kansen genoeg! Sta open voor nieuwe uitdagingen en benadruk je sterke punten, laat zien wat je te bieden hebt.
1. Schrijf je in bij een uitzend- en/of detacheringsbureauDe drempel van een uitzendbureau is laag. Iedereen kan zich daar laten inschrijven en leeftijd speelt er minder een rol. Deze bureaus kennen de arbeidsmarkt, hebben een groot netwerk en weten wat er nodig is om in aanmerking te komen voor een nieuwe baan. Ze kunnen 50-plussers hulp bieden en begeleiden bij hun sollicitatie.
2. Breid je kennis uit of laat je omscholenAls je op zoek bent naar een andere baan, dan is het van belang dat je de kennis die je hebt, blijft uitbreiden of bijspijkert. Neem deel aan cursussen, trainingen, kies voor een volledige beroepsopleiding of laat je omscholen. Zo weet je zeker dat je op de hoogte bent van alle ontwikkelingen binnen het vakgebied waar jij voor kiest of wilt kiezen.
3. bouw aan je zelfvertrouwenHet vinden van een nieuwe baan wordt moeilijker omdat je gaat twijfelen aan je bekwaamheid en of je geschikt bent. Daarom is het van belang dat je op zoek gaat naar kwaliteiten en mogelijkheden. Oefen sollicitatiegesprekken en schrijf een aantal voorbeelden sollicitatiegesprekken.
4. CV makenZeker als je een tijd niet hebt hoeven solliciteren, is het belangrijk om je CV te actualiseren en aan te vullen met je werkervaring van de afgelopen jaren en cursussen die je hebt gevolgd. Beschik je nog niet over een CV? Dan is dat de eerste stap. Je verteld hier ook in het kort wat over jezelf, wat jou specialisme is en wat je op werkgebied wilt bereiken.
5. Bereid je sollicitatie voor
- benadruk je competenties voor de baan
- benoem je pluspunten als 50-plusser, dus zeg vooral dat jij niet aan vaste tijden en vakantieperiodes vastzit, waardoor jij heel flexibel bent.
- zet je levens- en werkervaring in zoals inlevingsvermogen, ervaring met veranderingen en hiermee goed kunnen omgaan. Dit kan echt een meerwaarde zijn ten opzichte van jongeren.
- verontschuldig je tijdens het gesprek niet voor je leeftijd. Je bent inderdaad 50-plus, Nou en? Je kunt nog een hele tijd werken zonder dat je van baan hoeft te wisselen.
- laat je niet van de wijs brengen! Kies niet na een paar afwijzingen voor een baan die je minder ligt, maar blijf focussen op de functies waarin je kennis en ervaring hebt.
Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Neem dan contact met ons op, wij helpen je verder met het vinden van jouw droombaan!
Bron: Abiant